Mikroplar en çok nerede barınır ? Tahmin edin bakalım!



By
cleaner
12 Ocak 18
0
comment
Bacteria on aircraft

 Mikroplar en çok nerede barınır ? Tahmin edin bakalım!

Amerika’da yayınlanan bir televizyon programının muhabiri bir uçak seyahati esansında uçağın çeşitli yerlerinden numuneler alıp bunları laboratuvarda incelenmek üzere göndermiştir. Sonuç da tahmin edebileceğiniz gibi mide bulandırıcı idi. Fakat mikropların çoğunlukla uçakların tuvaletinde bulunduğunu düşünüyorsanız, yanılmış olursunuz. Çünkü bakteriler çok farklı bir yerde barınıyor.

Bacteria on aircraft

Dar alanda bir sürü insan – bu da şu anlama gelir: bir sürü mikrop.

Bir uçak seyahati esnasında sayısız eşya ile temas ediyoruz: önce havalimanında, Check-In kontuarında ve güvenlik noktasını geçerken, sonra da uçakta, bizden önce binlerce insanın oturduğu koltuklarımıza oturduğumuzda ya da defalarca kullanılmış tuvaletlerde.

Sorun değil, diye düşünülebilir, ne de olsa her yerin düzenli şekilde temizliği yapılıyor. Fakat işin aslının hiç de öyle olmadığını NBC kanalında yayınlanan Amerikan TV-Show’u Today tarafından yaptırılan bir test ortaya koymaktadır.

Televizyon programının muhabirleri gerçekten de havalimanları ve uçaklardaki temizliği denetlemek için kelimenin tam anlamıyla uçuşa geçtiler.

Alınan 13 örnekten 9’u pozitif çıktı.

Muhabirler, özel pamuklu çubuklarla, yolcuların bir uçak seyahati öncesi ve esnasında geçtikleri ve temas ettikleri noktalardan örnekler aldılar. Sonra da bu test kitlerini özel bir mikrobiyolojik test laboratuvarına gönderdiler – gelen sonuçlar ise ürkütücü oldu: Toplam 13 örnekten 9’u bakteriler ile doluydu. En yüksek mikrop yoğunluğu ise hiç tahmin edilmeyecek bir yerden alınan örnekten çıktı-uçakta koltukların arkasında bulunan katlanabilir masadan. Asıl mide bulandıran şey ise; Mikrobiyologların bu örnekte hastalığa sebep olabilecek bağırsak bakterilerine rastlamış olmasıdır.

bacteria on aircraft table

Nasıl ama? Amerikalı muhabirler uçağın katlanabilir masasında bağırsak bakterilerine rastladı.

Fakat, bu bakteriler masaya nasıl ulaştı? Olası bir ihtimali eski hostes Hollis Gillespie açıklıyor. Ebeveynlerin, bebeklerinin altlarını bu masada değiştirdiğini gördüğünü anlatıyor „Today“-muhabirlerine. Fakat en basit şekilde yıkanmamış ellerden de bu mikroplar masaya bulaşmış olabilir.

Muhabirlerin yüksek oranda bakteriye rastladıkları diğer yerler ise uçaktaki emniyet kemeri ve kol dayama yerleri olmuştur. Bunun dışında güvenlik noktasında, yolcuların el bagaj ve eşyalarını koydukları plastik kaplarda da bakteriler vardı.

Başka bir mikrop yuvası: Güvenlik noktalarındaki plastik kaplar.

Havalimanı ve uçaklarda yüksek miktarda bakteri bulunması Alman hijyen uzmanı Dr. Ernst Tabori’yi şaşırtmıyor. „Mikroplar, insanların kalabalıklar halinde bulundukları, bir araya geldikleri ve kullandıkları yer ve alanlarda olur “, anlatıyor Freiburg’da bulunan Alman Hijyen Danışma Merkezinin doktor kökenli müdürü.

Burada ki can alıcı nokta, hava yolları şirketlerinin her uçuştan sonra uçakların temizliğini sağlamak zorunda olmalarıdır. „İki uçuş arasında uçağın temizliği düzgün bir şekilde yapılmazsa eğer, hastalığa neden olabilecek mikroplar yolculara bulaşabilir. “

Mikroplar günlerce canlı kalabilir

Mayısta ABD’de yayınlanan bir araştırma, tehlikeli bakterilerin uçağın çeşitli yüzeylerinde günlerce kalabileceğini ortaya koymuştur. Örneğin Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğunun Boston’daki yıllık toplantısında bilim adamları tarafından belirtildiği gibi bir bağırsak bakterisi olan E. Koli bu şekilde dört güne kadar bir kol dayama yerinde yaşayabildiği gözlemlenmiştir. Antibiyotiğe dirençli MRSA bakterisi bir hafta boyunca uçak koltuğunun arkasında bulunan cepte dayanabilmiştir.

Düzgün şekilde yapılmayan uçak temizliğinin bulaşıcı hasatlığa sebep olabileceğini Air New Zealand Havayolları çalışanları birkaç yıl önce deneyimlemiştir: Muhtemelen nörovirüs taşıyıcısı olan bir yolcu uçakta kusmuştu ve etkilenen bölge sadece yüzeysel olarak temizlenmişti. Aynı uçakta daha sonra görev yapacak olan 63 uçuş görevlisinden yaklaşık yarısı (çok sonraki uçuşlarda bile) nörovirüse yakalanıp hastalanmıştır. Sonrasında kaç yolcunun bu virüsten etkilenip hastalandığı ise bilinmiyor. Etkilenen bölge dezenfekte edildikten sonra virüs etkisiz hale geldi ve hastalık kontrol altına alınabildi.

Bebekler her şeye – sadece uçakta değil – dokunurlar. Bazen de kendilerini katlanır masada bulurlar, çünkü anne ve babaları orada altlarını değiştirirler.

Detaylı bir temizlik her uçuştan sonra mutlaka yapılmalıdır. Fakat bu tek başına yetmeyebilir, diyor Hijyen Uzmanı Ernst Tabori ve her bireyin üstüne düşeni yapması gerektiğini, örneğin uçak tuvaletini kullandıktan sonra ellerini düzgün şekilde yıkaması gerektiğini ekliyor. „Çok önemli: Uçakta tuvaleti kullandıktan sonra, mutlaka eller yıkanmalıdır. Bu bir taraftan insanın kendini koruması için gerekli, çünkü bir önceki yolcu tuvalete zararlı bakteriler bulaştırmış olabilir; diğer taraftan ellerimizi yıkayarak başka insanları da korumuş oluruz, çünkü bakteriler ve mikroplar bu şekilde koltuk ya da uçağın herhangi bir bölümüne bulaşma fırsatı bulamıyorlar bile. “

Peki Nasıl korunabiliriz ?

En önemli şey ellerin düzenli ve düzgün bir şekilde yıkanmasıdır – özellikle de bir şey yemeden önce. „Çünkü daha uçağa binmeden birçok bakteri ve mikrop bize yapışmış oluyor ve iç organlarımıza doğru gitmelerine izin vermemeliyiz “, diye uyarıyor Ernst Tabori. „Su ve sabun normal şartlarda mikroplardan kurtulmak için son derece yeterlidir. “

Ek önlem almak için ise dezenfekte eden mendil taşıyabiliriz yanımızda ve uçakta katlanabilen masa ya da kol dayama yeri gibi alanları silip dezenfekte edebiliriz.

ETS temizleyici ve dezenfektanlı bezler %99,9 oranında sizi bakterilerden korur

 

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>